Ik eet 1 jaar vegan!

Happy new year! Ik vier niet alleen de komst van een nieuw jaar, maar ook van mijn eerste jaar als vegan. Hoe dat ging en of ik doorzet, vertel ik hier! 

Plantaardig eten

Vegan bij Mary Pop-in in Brussel

Ik val meteen met de deur in huis: mijn eerste jaar als vegan liep vlotter dan ik aanvankelijk verwachte. Jammer genoeg volgt nu ook een anticlimax: volgens de strikte betekenis van het woord kan ik na 1 jaar niet zeggen dat ik vegan bén. Wel eet ik al een jaar voor zo’n 97% van de tijd plantaardig. Volledig vegan zijn, zou inhouden dat ook al mijn kledij, cosmetica enzovoort vrij is van dierlijke producten. Dat is voorlopig nog niet zo.

Niet 100% ?

En wat zijn dan die 3 overige procenten die overblijven? Dat zijn de enkele keren dat er op restaurant echt geen vegan optie was, of de keren op restaurant dat ik bewust koos voor een niet-vegan maaltijd. Dat laatste is het afgelopen jaar twee keer voorgekomen. Zo gingen we in Slovenië dineren bij Hisa Franko, een gastronomisch restaurant waar chef Ana Ros enkel werkt met lokale, zorgvuldig geselecteerde producten. Verfijnde gerechtjes met respect voor de omgeving en het product. Die avond heb ik ervoor gekozen om alles te eten behalve vlees, maar wel vis. Het heeft me bijzonder goed gesmaakt en ik heb me er geen seconde slecht bij gevoeld. Dat legde ik ook uit in onderstaande Instagram post:

En in alle eerlijkheid moet ik ook zeggen dat ik 2018 ben begonnen met enkele proevertjes van de kaasschotel. Het was lekker, ja, maar het had niet gehoeven. Ik had zelf enkele stukken vegan kaas mee, maar die bevielen niet zo geweldig. Dit is toch het enige vervangproduct waarin in bijna altijd teleurgesteld ben. Volgende keer blijf ik bij de notenpastei en druiven 🙂

Schuldig?

lekker vegan bij De Smidse in Alsemberg

Maar een schuldgevoel na zo’n ‘uitschuivertjes’ praat ik mezelf niet aan, en laat ik me ook door niemand aanpraten. Ik zou ze zelfs niet willen benoemen als ‘uitschuivertjes’. Ik maak mijn eigen keuzes en het overgrote deel van de tijd eet ik op een geweldige manier waarbij ik me goed voel. Veganisme is geen wedstrijd, geen kwestie van falen of uitblinken.

Waarom vegan?

Vegan home made granola

Ik begon in 2016 net voor de eindejaarsperiode vegan te eten, met af en toe nog een uitzondering voor vis en schaaldieren. Daarbij at ik toen ook nog eens glutenvrij. Een hele uitdaging zowel voor mezelf als voor mijn omgeving, en toch heb ik die beproeving met glans doorstaan, ook in de feestperiode! Ik begon met dit dieet vanwege eczeemklachten, die ik al heel mijn leven heb. Ik wou alles geprobeerd hebben om er vanaf te raken, dus ging ik anders eten.

Hoe reageert mijn omgeving

Vegan paasontbijtje voor twee

Volgens mij was het daarom ook makkelijker voor mijn familie en vrienden om mee te gaan in deze keuze. Zij zouden alles doen om me te helpen, dus ook vegan én glutenvrij voor me koken op eindejaarsetentjes! Ik kan dit natuurlijk niet zeker zeggen, maar ergens denk ik dat er minder begrip was geweest moest ik het doen voor de dieren.

Jammer genoeg werden mijn klachten niet opvallend verlicht door dit dieet. Het glutenvrij eten liet ik dus na een viertal maanden vallen. Uit gemak, maar ook vanwege het feit dat veel glutenvrije producten duurder zijn dan het regulieren aanbod én vaak ook meer suiker bevatten vanwege de andere smaak. Ondertussen had ik echter veel gelezen en docu’s bekeken over veganisme, de bio-industrie, de effecten op het milieu, onze algemene gezondheid en dierenleed. Ik was nu al met relatief veel gemak een paar maanden vegan aan het eten, dus waarom zou ik niet verder doen? Zo werd mijn dieet met de dag meer een levensstijl. Ik prijs me ook gelukkig met een vriend die helemaal openstaat voor deze keuze en volledig mee is met de (meeste) argumenten in het voordeel van veganisme. Thuis koken we dus altijd vegan. Na enkele maanden stopte mijn lief ook met vleesbeleg kopen voor op zijn brood en ook buiten de deur kiest hij vaak voor een veggie of vegan optie. Ik heb het gevoel ook vrienden en familie te kunnen inspireren met deze manier van eten. Iedereen denk er waarschijnlijk anders over, maar het belangrijkste is dat ik me gesteund voel in mijn keuze.

En verder?

Vegan lunch bij Esmola in Halle

Dit jaar wil ik qua voeding verder doen zoals ik al bezig was. Daarbij hoort ook kiezen voor vegetarisch wanneer er echt niets anders te krijgen is. Waar ik dit jaar wel wil op beginnen letten, is ook kiezen voor vegan cosmetica en kledij. Uiteraard ga ik niets weggooien van wat ik al heb, maar ik wil wel bewuster kiezen wanneer ik iets nieuw moet kopen. Liefst ook nog eens biologisch en fairtrade als het even kan, maar laat ik mezelf vooral geen druk opleggen. Choose your battles zou ik tegen mezelf zeggen, en wees vooral trots op wat je al doet!

Eet jij wel eens vegetarisch of vegan? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.