Verborgen voordelen van vegan zijn!

Foto: Brooke Lark

Wanneer ik veganisme introduceer of uitleg aan niet-vegans, komen ook de 'nadelen' altijd onverbiddelijk naar boven. Een veganistische levensstijl zou moeilijk zijn, beperkend, duur, noem maar op. Ik haal dan mijn beste argumenten naar boven om mijn gesprekspartner te overtuigen van het tegendeel, maar nog liever focus ik op de voordelen van veganisme! 

Een paar voor de hand liggende voordelen zijn natuurlijk dat vegans niet bijdragen aan dierenleed, en over het algemeen een kleinere ecologische voetafdruk hebben. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende voordelen. Meer zelfs, wat anderen naar voren schuiven als een nadeel, zie ik als een voordeel!

Foto: NeONBRAND

Maak van een nadeel een voordeel

Minder keuzestress 

Waar sommige mensen veganisme afschieten wegens 'te beperkend', omarm ik net het afgeslankte keuzeaanbod. In de supermarkt hoef ik geen uren te staat twijfelen bij de rekken vol kaas, koekjes of chocolade. Ik ga gewoon voor een van de weinige -maar lekkere- veganistische opties, zoals zwarte chocolade, Oreo’s of speculoos. Of nog beter: ik haal gewoon geen koekjes chips in huis. In bepaalde winkels is het vegan-aanbod al wat groter. Een ecologisch verantwoord 'trucje' om dan van je keuzestress af te raken is kiezen voor producten met de minste plastic verpakkingen of zonder palmolie.

Hetzelfde geldt voor op restaurant gaan. In de meeste restaurants is de keuze snel gemaakt. Je hoeft niet eindeloos te twijfelen tussen een hele lijst gerechten en achteraf nog zitten denken, 'Had ik niet beter dit of dit gekozen?'. Tegenwoordig kan je ook gelukkig de menukaart van de meeste restaurants online bekijken, en afhankelijk daarvan je restaurantkeuze maken. Zo ben je er zeker van dat er tenminste een veganistische optie beschikbaar is. En wees gerust: spontaan uit eten gaan kan nog steeds! Zo hebben veel Aziatische restaurants prima keuzes, en is ook pizza altijd een goed idee, ook voor veganisten! Niets lekkerder dan een goedgemaakte pizza marinara, met extra olijven, rucula en chapignons. Een extra voordeel hierbij is dat je zonder die zwaar op de maag liggende kaas je pizza helemaal kan opeten!

Minder koopwoede

Wanneer je er bij de aankoop van nieuwe kleding, cosmetica, schoenen, enzovoort op let of een product cruelty-free en liefst ook nog eco en fair trade is, behoed je jezelf voor heel wat ondoordachte en onnodige impulsaankopen. Als je op basis van deze criteria dingen koopt, zit de kans er ook in dat je thuiskomt met meer kwalitatieve spullen. Dit bespaart je vaak op langere termijn ook geld en een huis vol spullen die je niet echt nodig hebt.

Het is goedkoop

Vegan eten staat voor mij niet gelijk aan consequent je vlees vervangen door de -doorgaans duurdere- vegaburgers, gehakt en stuckjes van alle soorten. Af en toe kan dat wel eens, maar doorgaans kies ik ervoor om alle voedingsstoffen te halen uit bonen, kikkererwten, leafy greens en noem maar op. Erg lekker én goedkoop! Goedkoper dan vlees en kaas! Daarbovenop krijgen vegans niet te maken met melk die snel zuur wordt of vlees dat binnen de paar dagen vervalt. Vegan producten zijn doorgaans langer houdbaar en niet schadelijk wanneer ze even over de vervaldatum heen zijn. Producten als vlees of melk die vervallen zijn zal je al sneller weggooien, waardoor je in feite geld weggooit.


Foto: Eaters Collective

Het is makkelijk

Vegan koken is makkelijk, of toch zeker niet moeilijker dan koken met vlees, vis, kaas enzovoort. Ik besteed nu zeker niet meer tijd aan eten bereiden dan wanneer ik nog 'omni' kookte. Net zoals toen maak ik ook nu op zondag mijn menu voor de volgende week, en doe ik op maandag boodschappen voor de hele week. Zo moet ik tijdens de week nooit nadenken over wat ik zal klaarmaken. Stressvolle last-minutes tripjes naar de supermarkt zonder lijstje zijn er ook nu niet bij. Er zijn ook genoeg opties voor een vegan snelle hap, zoals pasta met een lekkere groentensaus of pesto, of mijn favoriet in letterlijk twee minuten gemaakt: bonen in tomatensaus met spinazie! In het begin was het weliswaar even zoeken en kennismaken met producten die die voordien nooit gebruikte, zoals bonen bijvoorbeeld. Nu ik er beter in thuis ben kan ik eindeloos variëren en experimenteren met zelfverzonnen recepten.

Had jij al nagedacht over deze voordelen van vegan eten? Welke minder voor de hand liggende voordelen zou jij nog toevoegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.