Minder afval #1: herbruikbare wattenschijfjes

In deze reeks bespreek ik een alternatief voor producten die in ons dagelijkse leven gewoonlijk veel afval opleveren en ons bovendien handenvol geld kosten doordat we er zoveel van moeten kopen. Ik stel jullie met andere woorden herbruikbare, ecologische en economische keuzes voor! In dit artikel test ik wasbare, herbruikbare wattenschijfjes.

Ik ging nadenken over een alternatief voor wattenschijfjes omdat ik merkte dat ik er dagelijks wel erg veel gebruikte en dat mijn afvalbakje van de badkamer opvallend snel volraakte. ’s Morgens een watje om te reinigen met micellair water, ’s avonds een voor de ogen, eentje voor de eerste reiniging en dan nog eentje om de laatste restjes met een toner weg te halen. En dat was op dagen dat ik niet veel make up droeg! Kan je nagaan hoeveel watjes ik erdoor joeg bij een full face make up om alles perfect schoon te krijgen.

DIY wattenschijfjes

Dat moest anders kunnen. Ik ging dus googelen op ‘herbruikbare wattenschijfjes’. Ik kwam tutorials tegen om ze zelf te maken uit oude handdoeken, maar dat leek mij toch iets te veel werk om minstens een stuk of twintig watjes te maken. Mezelf kennende zouden ze ook niet heel lang stand houden. Heb je meer geduld en kan je goed naaien? Probeer dan zeker je eigen doekjes te maken. Ik wou echter een kant- en klare, degelijke oplossing.

Wasbare billendoekjes?

Ik ontdekte dat wasbare babydoekjes ook prima dienst kunnen doen als watje of mini-gezichtsdoekje. Ik bestelde heel makkelijk bij bol.com de wasbare bamboe billendoekjes van Bababoe. 10 stuks voor 14,45 euro vond ik een prima prijs.

De doekjes zijn een stuk groter dan gewone watjes, daardoor kan ik ook op dagen met meer make-up mijn gezicht reinigen met éen doekje. Na het reinigen knijp ik ze een beetje uit en laat ik ze drogen alvorens ze in de wasmand te gooien. Daarna wassen op 60° en ze komen perfect schoon uit de wasmachine. Als er echt heel veel vuil op het doekje zit, zoals rode lipstick bijvoorbeeld, spoel ik ze voor de zekerheid even oppervlakking uit met water voor ik ze te drogen leg. Ik gebruik de doekjes nu bijna een jaar en ze zien er nog altijd prima uit! Heel blij met deze aankoop dus.

Aan tien doekjes had ik echter niet genoeg, dus bleef ik zoeken naar meer alternatieven. In de lokale biowinkel kwam ik een soort mini washandjes tegen, ook bedoeld voor de billetjes van baby’s. Ik zag er echter het perfecte gezichtsdoekje in! Ook deze doen al vele maanden prima dienst.

Ik hoor je al denken, waarom heb je per sé een speciaal mini washandje nodig, wat is er mis met de gewone, goeie ouwe washand? Wel, ten eerste zijn gewone washandjes iets grover qua stof, wat het minder geschikt maakt om make-up van je gezicht te boenen. Deze mini’s zijn voor baby-billetjes bedoeld, en willen we niet allemaal een huid zo zacht als een babykrentje 😉 De mini-washandjes nemen ook veel minder plaats in je wasmand en wasmachine in, en ze drogen sneller. Redenen genoeg dus om te kiezen voor de mini versie van het washandje.

Ten slotte kwam ik ook ‘echte’ herbruikbare wattenschijfjes tegen. Ronde doekjes, ongeveer twee keer zo groot als een gewoon watje. Deze gebruik ik vooral voor de reiniging in de ochtend, wanneer mijn gezicht in principe niet echt vuil is. Of voor de toner nadat ik ’s avonds heb gereinigd met de grovere middelen. Deze komen dus het meeste in de buurt van een ‘echt’ watje. Het enige nadeel hiervan is vind ik, dat de buitenkanten na een paar keer wassen beginnen op te krullen. Geen groot probleem, maar het ziet er niet zo mooi uit. Deze soort doekjes blijven ook het minst wit, ook al heb ik deze minder lang.

De ronde watjes die ik kocht bij Supergoods in Mechelen (foto hierboven) doen het echter wel prima! Geen krullende randjes en ze worden niet grijs. Ik kocht ze in een handig waszakje die de watjes samenhoudt in de machine. Ideaal.

Ooit nog gewone watjes?

Sinds ik met deze herbruikbare doekjes ben gestart, wil ik niets anders meer! Ik heb lange tijd geen gewone watjes meer gekocht, maar heb ze dan toch opnieuw in huis gehaald om nagellak te verwijderen. Ik deed dat aan het begin van dit ‘experiment’ met zakdoekjes, maar dat ging toch niet zo vlot. Aangezien ik niet zoveel nagellak meer draag, gaat een pak watjes heel lang mee. Ik gebruik ongeveer een watje per hand of voet.

Op reis neem ik soms nog gewone watjes mee. Wat ik ook al gedaan heb, is een oude handdoek verknippen tot kleine doekjes. Deze gooide ik dan ter plekke weg. Deze gingen toch iets teveel rafelen en lieten overal stofjes achter dus ik heb het maar een keer gedaan. Erg zacht voor mijn huid was het ook niet echt.

De herbruikbare doekjes blijven dus een trouwe hulpjes in de badkamer, ik kan ze niet meer missen!

Gebruik jij al wasbare wattenschijfjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.