Vegans zijn toch heilige boontjes?

Ik mag dan wel graag bonen en boontjes eten, ik ben nog altijd niet veranderd in een heilig boontje. Waarom wijzen mensen mij dan sinds ik vegan eet voortdurend op de dingen die ik (nog) niet ‘goed’ doe? 

Nee, ik doe niet alles ‘hoe het zou moeten’

“Je rijd nog met de auto? Schande!” “Zo graag gaan shoppen, kan toch echt niet hé!” Wekelijks avocado eten? Schaam je!” Ja, deze zijn al allemaal al op een of andere manier de revue gepasseerd.

Sinds ik plantaardig eet en bekommerd ben om de planeet, dierenleed en mijn gezondheid, moet ik blijkbaar een stichtend voorbeeld worden op alle vlakken. Ik ben het er wel mee eens dat vegans in het algemeen ook aandacht hebben voor zulke zaken, en dat is mooi. Maar waarom er voortdurend op gewezen worden? Voor alle duidelijkheid: ik ben denk ik niet de soort vegan ben die vleeseters op elk moment terechtwijst. Ook moet ik niet meteen overal verkondigen dat ik vegan eet. Ik voel mezelf niet superieur. Mijn mening en kennis deel ik enkel wanneer daar om wordt gevraagd.

Kleine beetjes

Begrijp me niet verkeerd, ik wil me zeker inzetten voor de zaken die hierboven bekritiseerd worden, en dat doe ik vind ik al, in de mate van het mogelijke, én in de mate van mijn eigen comfort. Ik hou het namelijk vol om plantaardig te eten omdat ik hierbij niet inlever op smaak, gezondheid en kosten. Mocht dat wel het geval zijn, weet ik niet of ik het zou kunnen.

Dus ja, de auto gebruiken is op sommige momenten gewoon veel praktischer dan de fiets nemen. Wel ga ik elke dag naar mijn werk met het openbaar vervoer. Vandaag zat ik zelfs op de eerste hybride bussen van de stad! Ik shop zeker niet wekelijks en ketens à la Primark vermijd ik liever. Maar ja, ik ben graag leuk gekleed en koop graag iets nieuws wanneer ik dat niet echt nodig heb. Toegegeven, ik eet avocado’s, ook al kwam het deze week in het nieuws hoe de Mexicaanse bevolking lijdt onder de schaarsheid en prijzigheid van hun eigen groene goud. Mochten er fare trade avocado’s op de markt komen, zou ik hier meteen op overschakelen, ook al worden die twee keer zo duur. Niet-fair trade bananen komen er bij mij ook niet in.

Keuzevrijheid

Ik wijs mensen toch ook niet om te haverklap op de ontbossing van het amazonewoud, bedoeld voor het kweken van soja (die niet de soja is die gegeten wordt door vegans!) om de veestapel mee te voeden. Ik post toch ook geen artikels op de Facebook wall van mensen over het feit dat de massale vleesconsumptie meer CO2 uitstoot dat de hele transportsector samen? Vlees en zuivel heb je, net zoals nieuwe kleren, ook niet nodig, maar ik laat mensen de keuze.

Bij het horen van zulke opmerkingen lijkt het voor mij dus soms zo dat je als vegan alles perfect hoort te doen. Je doet de moeite om je voor de plantaardige zaak in te zetten, en dan plots spreken mensen schande als je het op andere vlakken niet even goed aanpakt. Terwijl vleeseters zich helemaal nergens voor moeten verantwoorden? Ze zijn niet uitgesproken bezig met een kwestie, dus is alle rest ook helemaal prima. Laat de vegans maar alleen de wereld verbeteren, daar zijn ze toch zo goed in!

Dit is natuurlijk extreem verwoord. Ik krijg evengoed positieve reacties, ook van de mensen die zich op bovenstaande manier uitlaten. En ja, bij zulke commentaren prikt het soms even en steekt de twijfel de kop op. Ben ik dan toch niet zo goed bezig?

Dus laten we voor eens en altijd dit misverstand de wereld uit helpen: vegans zijn niet perfect, net zo min er ook maar iemand perfect is. Laat iedereen zijn eigen keuzes maken en informeer en help mekaar op een zo positief mogelijke, niet-veroordelende manier! Amen.

Heb jij al eens te maken gehad met zulke opmerkingen? Hoe ga je ermee om? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.