Illustratiecursus Snow & Rose in Hasselt

Als ik niet aan het sporten ben of Netflix aan het kijken ben, durf ik mijn creatieve kant wel eens bovenhalen. Zo maak ik al jaren zelf wenskaartjes en scrapbooks, en sinds een aantal maanden waag ik me ook aan handletteren en aquarelexperimenten. Dit voorjaar volgde ik ook een cursus persperctieftekenen. De wil om te creëren is er, de kennis iets minder! Toen ik online de driedaagse cursus ‘illustratieve technieken‘ van Snow & Rose tegenkwam, heb ik niet lang getwijfeld om mij in te schrijven. Ik kan alvast verklappen dat ik niet kan wachten om opnieuw deel te nemen! 

Snow & Rose illustratietechnieken in Hasselt

Deze illustratiecursus belooft te focussen op verschillende technieken. Je zal er dus niet meteen leren tekenen, wel leer je omgaan met diverse materialen. Ideaal dus om verschillende stijlen te ontdekken en te ondervinden wat het beste bij mij past. De driedaagse viel net aan het begin van mijn vakantie, perfect, omdat ik nog niets anders gepland had in die periode. Wat mij een beetje tegenhield was dat de cursus zou doorgaan in Hasselt, niet meteen bij de deur. Ook de deelnameprijs was niet bepaald laag. Omdat de inhoud van de cursus echter exact was wat ik nodig had om nieuwe doorstart te vinden in mijn creatieve probeersels, besloot ik me in te schrijven.

Locatie & atelier

Omdat ik het niet zag zitten om drie dagen op en af naar Hasselt te pendelen, boekte ik twee nachtjes in het Yup hotel, wat ook als suggestie op de Snow & Rose website aangegeven stond (hierover volgt nog een artikel). Dit hotel ligt op nog geen tien minuutjes stappen van het Snow & Rose atelier. Rondom het hotel en het atelier zaten genoeg leuke eettentjes en winkels, dus ook na de les verveelde ik me niet, zo op mijn eentje in Hasselt. Drie dagen puur voor mezelf, heerlijk!

Het atelier is gelegen op de bovenste verdieping van het oude, leegstaande gerechtshof van Hasselt, midden in het centrum. Mensen die slecht te been zijn, houden hier best rekening mee, aangezien er geen lift is. Tijdens deze drie dagen was het erg warm weer, maar daar hadden we absoluut geen last van, het was aangenaam vertoeven in het atelier.

De werkplaats zelf is erg ruim en helder, en bovendien mooi opgeruimd. Al het materiaal en boeken ter inspiratie zijn aanwezig, maar netheid overheerst, zonder af te doen aan de creatieve omgeving. Ik kan me voorstellen dat sommige artiesten graag omringd zijn door rommeltjes, maar zelf vond ik deze heldere en nette setting erg aangenaam. Je werd niet afgeleid. Tijdens het werken speelde er ook een fijne afspeellijst, ook niet onbelangrijk. Toen ik bij het binnenkomen op de eerste dag Echo and the Bunnymen hoorde spelen, voelde ik me meteen thuis.

Verder verwacht Debbie ook niet van de cursisten dat ze zelf alles perfect opruimen en opkuisen. Bij elke les ligt alles weer netjes klaar. Het werd echt de perfecte creatieve mini- vakantie, zo zonder penselen te moeten wassen!

Binnenkort verhuist Debbie het atelier naar haar thuis. Ik twijfel er echter niet aan dat ze ervoor zal zorgen om ook daar dezelfde fijne omstandigheden te creëren.

Lesgeefster Debbie

Debbie is professioneel illustratrice met een heel eigen stijl en een prachtig portfolio. Haar stijl dringt ze echter aan niemand op. Ze laat iedereen rustig zijn eigen ding doen en moedigt elke poging aan. Hier en daar stuurt ze wat bij of geeft ze tips, maar je zal haar hand nooit zien overheersen in je resultaat. Ze moedigde de cursisten aan in hun eigen stijl, en benadrukte ook dat natekenen in het begin heel belangrijk is. Zo oefen je de technieken en zal je uiteindelijk ook je eigen illustratie-identiteit ontdekken. Debbie is zelf een heel zacht en rustig persoon die je meteen op je gemak laat voelen, ze weet perfect wat haar cursisten nodig hebben. De angst voor het witte blad was zo verdwenen.

Leuke extra: Debbie is ook vegan en had elke les een tafel vol lekkers klaarstaan, waaronder heerlijke zelfgemaakte courgette-bananencakejes!


De cursus

De cursus was tot in de puntjes voorbereid en uitgewerkt. Vooraf kregen we toegang tot een aantal privé Pinterestborden ter inspiratie. Een aantal weken op voorhand kregen we ook al een overzicht van de lessen, zes in totaal, en enkele tips om ons voor te bereiden. Het was belangrijk om vooraf al genoeg inspiratie op te doen en min of meer al iets in je hoofd te hebben, zodat je tijdens de cursus sneller aan de slag kan gaan. Zonder een kleine voorbereiding vooraf zou je te veel tijd verliezen met nadenken over wat je graag wil gaan maken. Het is natuurlijk altijd mogelijk om voorbeeldjes te kopiëren, maar het is veel fijner om iets uit je eigen fantasie op papier te zetten. Als je deze cursus zou gaan volgen is het dus een goede raad om vooraf wat te schetsen en te experimenteren. Beginners kunnen zeker meedoen met deze cursus, maar je moet bij wijze van spreken wel al eens een potlood in je hand hebben gehad.

Verloop

Elke dag is opgedeeld in twee lessen, een in de voormiddag en een in de namiddag. Zo leerden we in totaal zes verschillende technieken en maakten we zes werkjes. Over het algemeen is er genoeg tijd om elke tekening in de les zelf af te maken.

Alvorens zelf aan de slag te gaan, vertelt Debbie het een en ander over de techniek in kwestie. Ze laat eerst zelf zien welke mogelijkheden er zijn en hoe je de materialen gebruikt. Deze uitleg krijg je ook in enkele hand-outs mee. Daarin staat het materiaal en de toepassingen ervan beschreven. Ook de afbeeldingen van de voorbeelden die Debbie uitwerkt zijn afgedrukt, zodat je alles voor thuis mooi op papier hebt. Aan het einde staat ook een materiaallijst, voor mocht je zelf tools willen aankopen. Super handig!

De dagen vlogen echt voorbij in het atelier van Snow & Rose, niet normaal. Wanneer ik thuis aan een projectje werk, is er altijd wel iets in de buurt om mij af te leiden. Hier kon ik gewoon ongestoord uren verder werken. Ook mijn mede-cursisten waren erg aangenaam, allemaal dames met een creatieve passie. Geen kakelende kippen, iedereen was altijd ijverig en ontspannen aan het werk. De complimentjes en aanmoedigingen vlogen in het rond, zowel van Debbie als van de andere cursisten. Iedereen was erg positief over mekaars werk en er heerste in de verste verte geen ‘competitieve’ sfeer. Zo hoort het!

Prijs

Wat betreft de prijs: ik heb zeker waar voor mijn geld gekregen. Al het kwalitatieve materiaal is aanwezig en je krijgt ook een starterskit mee naar huis. Voor drie dagen cursus van 10 tot 17u is de 270 euro zeker niet overdreven. Ook het aantal deelnemers is beperkt tot tien, zo krijgt iedereen genoeg persoonlijke aandacht en is het aangenaam werken.

Conclusie

Ik heb zo hard genoten van deze drie dagen! Een geweldig begin van mijn zomervakantie. Nu heb ik erg veel zin om nog meer te gaan oefenen en te experimenteren met de nieuwe technieken die ik geleerd heb. Misschien laat ik hier wel enkele van mijn tekeningen zien. Ook kijk ik nu dubbel zo hard uit naar ons nieuwe huis en vooral: naar de zolder! Daar zal ik ongestoord al mijn spulletjes kunnen uitstallen zonder elke keer alles weer te moeten inpakken omdat het anders een boeltje wordt in de woonkamer. Zin in!

Zijn jullie graag creatief bezig? Hebben jullie al cursussen gevolgd? 

Volg Snow & Rose op Facebook

One thought on “Illustratiecursus Snow & Rose in Hasselt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.