De beste vegan adresjes in Amsterdam

Afgelopen weekend was het weer tijd voor de jaarlijkse #sistertrip van mijn zus en mij! Deze keer kozen we voor Amsterdam. Niet ver weg, wel heel interessant. Niet het minste om de vele vegan adresjes die er te vinden zijn. Vooraf zocht ik een en ander op, maar veel moeite om op geschikte restaurants en cafeetjes te botsen, moesten we niet doen. Een overzicht! 

Roots

Deze plek zat dicht bij het hotel waar we verbleven. Na een lange treinreis was dit dan ook onze eerste stop voor een lunch. We kozen voor takeaway en staken de straat over om onze wraps en sapjes in het Vondelpark te verorberen.

Roots is een kleine maar uitnodigende ontbijt- en lunchplek. Enorme ramen met leuke opschriften en tekeningen lokken je naar binnen. Ter plekke eten is mogelijk maar veel zitplaats is er niet. Niet nodig met het grote Vondelpark aan de overkant!

Je kan er kiezen voor bijvoorbeeld verse sapjes, kombucha, ijskoffie met amandel- of havermelk, burgers, wraps van een soort hartige pannenkoek met niet alledaagse vullingen, quinoasalades, en nog meer andere biologische heerlijkheden. Ook kookboeken zoals Lisa goes vegan kan je er kopen, net als in veel van dit soort zaakjes bleek later.

De bediening was er bijzonder vriendelijk en zette meteen een fijne toon van ons verblijf in Amsterdam. De dame aan de toog overlaadde ons spontaan met tips en was erg geïnteresseerd in onze eigen stad Brussel. Onze lunch was ook heerlijk en origineel, een goed begin!

Roots, Amstelveenweg 164 

Pho 91


In dit Vietnamees restaurant kan de wachttijd wel eens oplopen, maar daar hadden wij gelukkig geen last van. We gingen na een lange eerste dag in Amsterdam niet te laat avondeten, en konden meteen terecht aan een tafeltje. Opnieuw in een niet al te grote plek, wel erg gezellig met veel planten en mooie houten decoratie, en vriendelijke bediening.

Er stond één vegan noedelsoep op het menu, dat maakte het kiezen met een hongerige maag des te makkelijker. Soms is het wegvallen van keuzestress toch wel een voordeel van een plantaardige levensstijl! Als voorgerechtje deelden we spring rolls en loempia’s. Na de pho (noedelsoep met veel groenten en gefrituurde tofu voor mij) kon er zowaar nog een dessertje bij, zeker omdat de vegan optie een gebakken banaan met sesam in een soort kokossausje was. Een verrassende afsluiter!

Pho 91, Albert Cuypstraat 91

Oslo Beers

Deze bar zat rechtover ons hotel, en hier dronken we nog iets om de dag af te sluiten. Ik koos voor een verse gemberthee en die was lekker pittig, ideaal voor de vertering. Ik wierp nog een snelle blik op de kaart, en ook hier kan je terecht voor een simpel vegan ontbijtje van sojayoghurt met granola en een sapje. Voor de niet-vegans is de ontbijtkeuze uitgebreider. Niet zo heel bijzonder dus, wel een fijn zicht over de grachten op het terras.

Oslo, Sloterkade 1a

Mook pancakes

Ben je klaar voor een bord massive pancakes? Voor een grote stapel fluffy pannenkoekjes met de heerlijkste toppings moet je bij Mook Pancakes zijn. Vraag bij je bestelling naar de vegan variant. Dit zag ik over het hoofd waardoor ik ‘gewone’ pannenkoeken at, ai. Geen grote ramp, mijn eigen fout. Ik ging vooral naar  buiten met een zeer voldaan gevoel, de lunch konden we zowaar uitstellen tot een uur of vier! Counter deze indrukwekkende pannenkoeken met een vers, gezond sapje.

Noemenswaardig: de handcrème, parfum en tampons aangeboden in het toilet, haha! Ook deze plaats is ingericht met veel planten en deco van pallethout.

Mook Pancakes, De Clercqstraat 34

Spirit


Spirit kende ik al van de vestiging in Rotterdam en een ding was zeker: hier moest ik absoluut nog eens mijn buikje rond eten. Na de pancakes stelden we zoals ik al zei de lunch uit tot een uur of vier, wanneer we goed veel honger hadden. Het was het wachten meer dan waard! Je schept er je bord vol bij het enorme buffet en betaalt per 100 gram. Alles bij Spirit is vegetarisch, het meeste ook vegan. De ingrediënten en allergenen staan bij elk gerecht duidelijk aangegeven. Je kan kiezen voor warme of koude schotels, soepen en desserts en dat van acht uur morgens tot tien uur ’s avonds! Vegan heaven met vanaf het terras een mooi uitzicht op een molen. Ook meenemen is mogelijk.

Spirit, Czaar Peterstraat 2a. 

Vegan junk food bar


Dit onlangs geopende heiligdom bezochten we maar liefst twee keer op vier dagen! Alles in deze snackbar is plantaardig en smaakt verdomd lekker! Wie gingen voor de kaasloempia’s, bitterballen, frietjes, zoete aardappelfrietjes, burger en zeewiernuggets. Niet allemaal in een keer welteverstaan.

Mochten we meer tijd gehad hebben, was is zeker nog een derde keer gegaan, al was het alleen om de ‘kip’nuggets te proeven, want die waren elke keer uitverkocht. Je kan ter plekke eten (binnen, op het terras of het grasveldje tegenover de bar) of meenemen. De bediening gaat niet supersnel, de laatste keer moesten we ons haasten om onze trein naar Brussel niet te missen. Het was het waard!

Vegan junk food bar, Staringplein 22

SLA

SLA is een kleine keten met meerdere vestigingen in Amsterdam. Het concept is simpel: kies je favoriete ingrediënten en stel jouw ultieme salade samen! Voor wie moeilijk kan kiezen en niet weet wat te combineren, zijn er ook al salades samengesteld. Niet zo’n grote sla fan? Dan kan je ook kiezen voor soep of verschillende soorten brood met humus.

Ook SLA heeft een hip interieur met veel planten en houten accenten. Ook hier vind je enkele vegan kookboeken om te doorbladeren of om te kopen!

Gratis water met een smaakje, wordt altijd geapprecieerd!

Ik stelde mijn salade niet zelf samen, maar koos gemakshalve voor de ‘sushi bowl’ met bruine rijst en tempeh! Heerlijk.

SLA, Westerstraat 34 & andere locaties.

Juice Brothers & Van Leeuwen Ice Cream


Bij Juice Brothers kan je een lekker en gezond ontbijtje halen, zoals de heerlijke acai bowl. Ideaal voor op een warme dag want onderaan zit een soort koude ‘ijsyoghurt’, helemaal vegan natuurlijk. Daarnaast is Juice Brothers dé plek voor de lekkerste en gezondste sapjes en alle kleuren en smaken.

Juice Brothers, Raamsteeg 2 & andere locaties

Ook heeft Juice Brothers ook een locatie waar ze het vegan Van Leeuwen ijs verkopen. Van Leeuwen is een keten uit New York die zowel roomijs als vegan ijs verkoopt. Qua keuze van smaken viel het jammer genoeg wat tegen, maar het ijs was alsnog erg lekker en romig!

Juice Brothers x Van Leeuwen, Haarlemmerplein 43

Koffie ende Koeck


Op de laatste dag in Amsterdam gingen we ontbijten bij Koffie ende Koeck, een heel schattig plekje iets buiten het centrum. Toevallig stond ook het reizende ‘Iamsterdam’ logo daar vlakbij. Daar moesten we natuurlijk een lekker cliche-foto maken. Alles in dit koffie- en theehuisje is vegan. Mijn cappuccino was fluffy en luchtig en de croissant heerlijk knapperig. Combineer dit met huisgemaakte romige boter en frisse confituur, en nog een vers sinaasappelsapje, en mijn ochtend kon niet beter beginnen. Daarnaast zijn er ook allerlei huisgemaakte taarten, brownies, cake en koekjes, de hemel! Ik nam een koekje van elke smaak mee en ook die waren zalig!


Koffie ende Koeck, Haarlemmerweg 175

Wij hebben zoals je ziet onze buikjes rondgegeten in Amsterdam! Enkel op maandag waren er veel restaurants gesloten die we wouden uitproberen, dan zijn we voor pizza gegaan. Voor mij eentje zonder vlees of kaas, standaard neem ik met artisjok, champignons en rucola. Heerlijk simpel, en ook nog eens niet te zwaar zonder de kaas en vlees.

Wat mij betreft mogen er in Brussel ook een paar zaakjes zoals deze bijkomen!

Bonus: het Melkmeisje! Niet vegan, wel erg mooi 😉

 

Hebben jullie al lekker vegan gegeten in Amsterdam? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.