Op CEVA-training in Berlijn, ik temidden van mede-vegans

 

Afgelopen weekend kreeg ik de kans van EVA vzw om naar Berlijn te gaan voor een CEVA (Centre for Effective Vegan Advocacy)- training. Daar mocht ik twee dagen lang luisteren naar inspirerende lezingen van Tobias Leenaert, mede-oprichter van EVA vzw, en dr. Melanie Joy, die je misschien wel kent van haar recentste video ‘The secret reason we eat meat’.

Omdat ik zelf geen andere vegans, en zelfs amper vegetariërs ken, was dit de ideale manier om gelijkgestemden te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ik had er herkenbare, verrassende en toch ook stuitende gesprekken!
Het mag duidelijk zijn, Berlijn is het vegan-walhalla bij uitstek op slechts anderhalf uur vliegen! Samen met andere vegans dolenthousiast worden over de 100 % plantaardige Veganz-supermarkten en talloze vegan-friendly restaurants was geweldig. Toch voelde ik me tussen de honderd anderen die de training volgden toch een beetje een ‘outsider’. Mijn kleding, cosmetica, tassen, schoenen, eigenlijk niets behalve mijn voeding, is volledig vegan. Daarom zeg ik ook nooit dat ik vegan bén, wel dat ik vegan of plantaardig eet. Ook ben ik aanvankelijk niet plantaardig gaan eten uit dierenliefde, maar om gezondsheidsredenen. Uit liefde voor mezelf zeg maar. En dat is allemaal oké, zo werd ook duidelijk gemaakt in de training. Jammer genoeg bleken niet alle aanwezigen het daarmee eens te zijn.

Vegan shaming

De twee dagen in Berlijn draaiden erom hoe je op een doeltreffende manier kan opkomen voor de belangen van het veganisme. Wat de beweging gerust kan missen, zijn boze, moraliserende en (ver)oordelende vegans. Het is een frustrerend cliché dat blijft bestaan, maar geloof me, ze bestaan zeer zeker. Ongewild sluiten zulke vegans de deur voor mensen die om het hoekje komen kijken. Ik zag een dikke duim omlaag en hoorde boegeroep toen Tobias vroeg naar mensen die uit gezondheidsredenen plantaardig waren beginnen eten. Volgens deze persoon was dierenliefde de enige reden waarom iemand vegan mag zijn. Dus beter terug vlees beginnen eten, of wat? Iemand was verbaasd, bijna gechoqueerd dat ik nog prima met een vleesetende partner kan leven en vroeg me oprecht of deze relatie nog lang ging duren.

Ik voelde veel onbegrip en al deze reacties lieten een slecht gevoel bij mij achter. Er wordt niet enkel geoordeeld over keuzes, maar ook over personen. Ik voelde me geshamed omdat ik prima kan leven met keuzes die in hun opzicht niet altijd ‘vegan verantwoord’ zijn, en omdat ik hou van mensen die vlees eten. Ik vroeg me af of deze personen wel opgelet hadden tijdens de lezingen van de voorbije drie uur. Want alles begint met je openstellen voor andere meningen en denkwijzen. Het beste startpunt om de dialoog aan te gaan is dat je het volgende beseft: ‘you are not your audience‘.

Wanneer je gaat oordelen voor je nog maar goed en wel aan een gesprek begonnen bent, stoot je de andere persoon af. Je kan nu eenmaal geen harten winnen wanneer je jezelf van het begin aan in een moreel superieure positie stelt. Het komt de vegan boodschap echt niet ten goede. Vaak zijn vegans, en vele andere mensen, zich van geen kwaad bewust wanneer ze de situatie of realiteit van anderen gaan bepalen. Probeer je volledig bewust te zijn van jezelf en (de gevolgen van) je eigen gedrag, dat is vaak moeilijker dan je denkt!

Zaadjes planten

Dat het belangrijk is dit veroordelende gedrag van je af te schudden, was een van de belangrijkste punten op de training. Nog iets essentieel: de manier waarop je een boodschap brengt, is vaak belangrijker dan de boodschap zelf. Zorg ervoor dat mensen hun hart en geest willen openstellen, probeer niemand te veranderen. Plant zaadjes, letterlijk en figuurlijk! Ga niet veroordelen, dat maakt het moeilijk om van mensen te houden. En een leven met minder liefde, is een minder duurzaam leven. En wat ben je dan nog met je veganisme?

 

Heb jij al eens te maken gekregen met het shaming fenomeen, als vegan of niet-vegan? Hoe ging je daarmee om? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee!

P.S.: geen shaming in de comments, please 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.